Samhainový rituál

Když jsme dnes s dětmi ve škole sbírali různé přírodniny na tvoření, napadl mě malý rituál, který by se krásně mohl hodit k nadcházejícímu Samhainu – významnému svátku keltského kola roku, který nastává 31.10. U nás tuto tradici nazýváme Dušičky a připomínají nám ty, kteří už zemřeli, naše předky, také magické síly tohoto světa, neviditelné světy, které nyní poodhalují své závoje a kontakt s nimi je o to bližší. Nemusíte být žádná čarodějnice a provádět rozličné obřady, můžete ale s láskou a úctou vzpomenout na ty, co tu už nejsou.

 

Rituál, který vám nabízím je spíše malým rozjímáním, které může mít velkou sílu a přinést do života mnohé požehnání. Vychází částečně také z konstelační a šamanské praxe. Provést ho můžete, jak se vám bude hodit či líbit podle sebe, zde malá inspirace ode mě:

 

- do misky vkládám kaštany, živé plody, jako zástupce své živé blízké rodiny a jejich větví – vkládám je s myšlenkou vděčnosti za ně, za zdraví, sílu, za to, že se jim daří, že jsou.

- kolem dokola rozmísťuji drobné kamínky, spojené s elementem Země, nikoli však „mrtvé“ (i kameny mluví), které mají symbolizovat ty členy rodu a moje předky, kteří již na tomto světě nejsou. Stále jsou součástí mého života, jsou mými kořeny, jsou tím, z čeho jsem vzešla – i zde vyjadřuji vděčnost za dar života, který skrze ně přišel až ke mně, s úctou vnímám jejich osudy, které nebyly vždy snadné.

 

Kolem mohu přidat zástupce živlů – vodu (v mističce) pro ozdravení a volné plynutí emocí a pocitů, vzduch (který je všude kolem, ale mohu také přidat pírko) pro lehkost, nadhled, svobodu, oheň (zapálenou svíčku – pozor na bezpečnost, nenechávejte bez dohledu) pro vnitřní vášeň, život, intuici i nadšení, zemi (třeba kámen) pro ukotvení, posílení, výživu. Všechny živly mohu požádat o podporu a pomoc při rituálu – nechť odnesou vše, co již neslouží, neprospívá, nech obnoví sílu života, doplní vše potřebné… Ráda přidávám také malou mističku se solí, která má očistný a ochranný účinek. Pokud chcete, můžete přidat také něco, co patřilo vašim předkům, stejně tak jako nějaký živý plod – jablko, hrušku, cokoli, co můžete svému rodu nabídnout jako dar. Já jsem použila trnky, inu, jsme na Valašsku :) Zakomponovat můžete také svou panenku vnitřní síly, se kterou během rituálu také můžete komunikovat, požádat ji o odpovědi na vaše otázky a vyčkat, co přijde.

 

V klidu aspoň na chvíli spočinu se svými vjemy a prožitky. Pozoruji své pocity, nechávám je plynout a pokud přijde silnější emoce, nebráním se, prodýchám ji a uzemním se. Může se stát, že se mi před očima nebo v duchu začne odvíjet nějaký příběh, vzpomínka, může to být zpráva od mých předků… pozoruji, nehodnotím, uznám, co vidím a vnímám… Děkuji. Vnímám jednotu svého rodu, se všemi živými i mrtvými, kteří do něj patří. Vnímám i ty, kteří byli jakýmkoli způsobem vyloučeni a děkuji i za ně. Patří k nám, jsou součástí.

 

Jedním z nejsilnějších léčivých nástrojů je úcta a neposuzování. Když se na příběhy z minulosti dívám očima lásky, srdcem, když nebojuji, ale uznám věci v jejich opravdovosti, tak, jak byly, pak se mohou dít velké věci.

 

Podobný rituál můžete dělat doma i v přírodě, můžete několik dnů nechat tento malý „oltář“ rozestavěný (jen opatrně na zapálené svíčky), můžete se k němu po několik dní vracet a čerpat z něj sílu i uzdravení do nadcházejícího nejtemnějšího období roku.

 

Když se to takhle řekne, může to znít poněkud depresivně… ale i příroda potřebuje odpočinek, aby mohla na jaře zase začít pučet životem. I semínko dlouze vyčkává v tmavé, vlhké hlíně, než se v něm naplno probudí život – on už v něm je, jen vyčkává na tu správnou chvíli. Nebojme se temnoty. Umí být vlahá, léčivá, vyživující.

 

Krásný čas,

Markéta

 

#samhain #dusicky #rod #leceni #ucta #ritual #oltar #zivly #carodejka #samanka #magiezivota #lecenirodu