Živly v nás... s bonusem :)

Živly, ty mocné síly, které nás i celou přírodu tvoří, formují, ovlivňují... pokud si pro sebe tvoříte rituály, vnímáte sílu přírody, dříve či později se k jejich symbolice a významu dostanete. V různých tradicích jsou živly spojené s různými světovými stranami a výkladem. Já vycházím z tohoto:

ZEMI mám spojenou se severem a hmotou, VODU se západem a emocemi, OHEŇ s jihem a intuicí a VZDUCH s východem a myšlením.

Se symbolikou pracuji ráda nejen při rituálech, výkladech, naladěních, ale také při kreslení a arteterapii, která je na výtvarné práci se symboly založená. Stejně tak ráda pracuji s živly samými - zvu jejich přítomnost ke své rituální práci, žádám o podporu daného živlu ve svém životě (v té oblasti, kde zrovna potřebuji pomoc), s živly pracuji ve vizualizacích, nebo při masáži (tzv. živlový dotek). Jak například?

  • Zemi prosím o ukotvení, uzemnění, stabilitu, vnitřní pevnost a hluboký klid a přijetí, když potřebuji pomoc v "hmotných záležitostech.
  • Vodu žádám o uvolnění emocí, očistu, plynutí, osvěžení, léčení mého ženství, relaxaci, propojení s pocity a emocemi.
  • Oheň prosím také o očistu, podnícení mé aktivity, napojení na svůj střed, svou vášeň, intuici, spálení všeho, co mi již neslouží, oživení, obnovení energie, posílení odvahy.
  • Vzduch si volám, když potřebuji ulevit své hlavě, nadměrné mentální činnosti, vnést nový závan do starých myšlenek a přesvědčení, odfouknout tíhu, zátěž, napětí.

Všechny živly nám mohou pomoci se očistit, každý jiným způsobem. Do země odvedeme nadměrnou energii a napětí, voda jej z nás smyje, oheň vše spálí a vzduch odvane. Živlový dotek přináší oporu a stabilitu (země), uvolňuje (voda), aktivizuje (oheň), nebo osvěžuje (vzduch).

Při práci s živly ráda používám esence Zrození. Představují pro mě nádhernou kombinaci všech živlů v jedné léčivé lahvičce – obsahují maceráty divoce rostoucích bylin a rostlin (země), při jejichž vzniku vždy působí slunce (oheň), najdete v nich vzácný růžový hydrolát a vodu z léčivých pramenů (voda), a když je na sebe stříkáte, ovane vás nejen nádherná vůně (vítr). Prvek země a uzemnění podporuje speciálně esence Strom života, k emočnímu (vodnímu) ladění je výborná esence Růžové osvěžení.

Pro práci s živly jsem vytvořila čtyři omalovánky. Při jejich vykreslování se můžete zaměřit na prožitek daného živlu v sobě i ve vašem životě. Můžete si pro tvorbu dát záměr posílení daného živlu ve vás a ve vašem životě, propojení s ním, můžete zkoumat, který se vám vykresluje nejlépe, kde to jde trochu ztuha, kde to jde samo, zkrátka pozorovat, jaké pocity se vám při tvoření objevují. Jsou to důležité informace o tom, jak to třeba s daným živlem a oblastem k němu náležícím máte. Přeji příjemný zážitek :) Díky, že respektujete autorská práva ;)

Krásný čas,

Nemetona

OHEŇ

VODA

ZEMĚ

VZDUCH

 

Za úvodní živlové obrázky díky Tama 66, PublicCo, quimono a David Mark (Pixabay)