Zahřát svou vnitřní ženu, opečovat svůj střed

Aneb o zavinování bříška šátkem

Jako žena někdy potřebuji podpořit a posílit svou energii. Jako žena se někdy necítím úplně dobře, jsem unavená, vyčerpaná, cítím se zranitelná a křehká. Jako žena se někdy potřebuji vrátit k sobě a spojit se se svým středem, posílit ho, opečovat.

Cest, jak si to dopřát, je určitě mnoho. Můžu se věnovat vizualizacím, dělat si bylinnou napářku, užívat byliny vnitřně, tancovat, meditovat, chodit bosá po zemi, zabalit se do deky, můžu jednoduše odpočívat.

Mým velmi osvědčeným způsobem je laskavá péče o své lůno za pomoci šátku. Z tradice latinskoamerických porodních bab známe tzv. rebozo, u nás můžete narazit na pojem pinta, z východní tradice pak slovo svivalnik. Jedná se o zavinovací, podvazovací šátek na bříško – nejen to, v němž se vyvíjí a roste miminko, ale jakékoli bříško ženy ve chvíli, kdy se potřebuje prohřát, podpořit, věnovat si péči, posilnit svůj střed. Nošení takového šátku přináší mnoho benefitů ze zdravotního hlediska, já si ráda zvědomuji a využívám „energetickou“, posilující dimenzi a podporu.

Takový šátek můžu používat při menstruaci, kdy cítím potřebu se chránit, zahřát, zachumlat se do něčeho příjemného, měkkého a jemného. Pro mnoho žen je menstruace bolestivá, mají napjaté bříško, a zavinutí šátkem v takové chvíli může přinést úlevu. Podobný efekt můžete docílit během ovulace, protože i ta některým ženám přináší bolest v podbřišku. Šátek není ale jen pro ženy s bolestí nebo potřebou řešení nějakých potíží, jak jsem již psala, ráda pro sebe využívám jeho ochrannou a podpůrnou funkci. Mnohem intenzivněji pak ve chvíli vyčerpanosti vnímám, že si svou energii nechávám pro sebe, šetřím si ji, čerpám, doplňuji, shromažďuji do dalších dní, kdy ji budu potřebovat využít „venku“. Zcela automaticky po šátku sahám ve chvílích, kdy se cítím nejistá, zranitelná, smutná, vystrašená, unavená. Beru ho jako symbol podpory a péče o své ženství, o mou vnitřní ženu, můj střed. Pečuji tak nejen o ženské orgány uložené v podbřišku, ale i o ledviny, které shromažďují životní sílu. Když jsou vyčerpané ony, jsme vyčerpaní i my a opačně.

Rituál péče o lůno a ledviny

Moc ráda zavinutí šátkem kombinuji s další formou péče o svůj střed – s voňavými květovými esencemi Zrození, které rozetřu po svém bříšku i v oblasti ledvin. Dotek můžu doplnit jemnou masáží přírodním olejem, já moc ráda využívám Objetí jemnou Růží z řady Zrození, nebo tělové rostlinné oleje značky Nobilis (nebo směsi, které si míchám sama J ). Každá z esencí přináší mému středu něco jiného, všechny jsou však léčivé, uvolňující a harmonizační, ulevují od bolesti či napětí:

  • Strom života mi pomáhá se více ponořit do těla, zklidnit, uzemnit.
  • Růžové osvěžení ladí mé emoce, je vyloženě ženskou esencí, spojuje mě s mou ženskostí, jemností i hloubkou.
  • Hlazení duše miminka je jako náruč laskavé maminky, kterou potřebujeme, když nás něco tíží. Jemně harmonizuje a uvolňuje hluboce uložené blokády, čistí a projasňuje.

Můj malý, leč jednoduchý, zato však velmi pečující, rituál pak spočívá v rozetření vybrané esence do oblasti bříška a ledvin, jemném namasírování a zavinutí šátkem kolem bříška i zad. Pečuji tak o sebe květovou esencí s růžovým hydrolátem, vodou z léčivých pramenů i posilujícím olejem a ještě se zabalím do měkkosti, tepla a pohodlí šátku. Krásně se dá také skombinovat s tzv. bylinnou napářkou.

Zdravotní přínosy

Kromě energetické a posilující podpory nošení šátku pomáhá i v jiných ohledech – podporuje správné držení těla, prokrvení spodní části břicha, boků a zad, pomáhá při bolestech v bederní oblasti, kyčlí, stydké spony. V případě že nosíte šátek v těhotenství, tak odlehčuje bříško a ulevuje kloubům, po porodu pro změnu pomáhá s navrácením bříška do „původního stavu“, s rozestupem břišních svalů. Šátek se také dá používat v těhotenství a při porodu k uvolňování svalů, hledání úlevových poloh či pomáhání miminku najít cestu z bříška ven. Po porodu s několika takovými šátky můžeme provést tzv. rituál uzavírání kostí (energetické, fyzické i psychické „uzavření“ těla po porodu, o kterém se více dočtete tady: https://www.nemetona-posvatny-haj.com/news/ritual-uzavirani-kosti/). 

Jak to udělat, aby rebozo bylo nosnější a vhodné k nošení miminka

Zde hodně záleží na tom, jakým způsobem je rebozo tkané (materiál a vzor) a individuálních pocitech ženy, která šátek naváže – podle toho bude nosné/pohodlné na nošení dítěte, nosit takto ale budete převážně miminka a menší děti, u větších dětí půjde spíše o „nouzovku“ na kratší poponesení. K zvýšení nosnosti šátku a tím pádem i k širšímu využití reboza doporučuji bud zvolit rebozo s plátnovou vazbou a nějakou pevnější, nosnější přízí, nebo kombinace bavlna a/či nosnější příze a jiný vzor. Cím více nitek v útku, nebo čím silnější příze, tím bude pocitově silnější, nosnější, ale i tenké šátky s nosnou přízí mohou být pohodlné :)

DŮLEŽITÉ: v rebozu se dá nosit, pozor ale, zde bych nosila jen v šátcích, které byly opravdu TKANÉ, ne jen tak ledajaké plátno/obšitá metráž jsou vhodné.

Na fotce je rebozo v délce 3m, osnova bavlna, útek tencel + bavlna, tkané vybraným vzorem. Nesu v něm 18kg dítě v úvazu pirátský batoh s candy cane zakončením.

Rebozo případně můžete použít jako šálu, pléd, přikrývku :)

Vlastnosti zavinovacího šátku

Zavinovací šátek mívá různou šířku, většinou kolem 70 cm (a při nošení se přepůlí, čímž zvýšíte oporu i tepelný komfort), některé šátky jsou užší. Délka je různá, některá reboza mají kolem 1,8m, pokud ale chcete zavinovat bříško, je lepší mít šátek v délce kolem 3m, během těhotenství i 3,5m.

Materiály, ze kterých můžou být reboza/zavinovací šátky utkány, jsou rozličné. Můžete narazit na čistou bavlnu, len, kombinaci bavlna a jiná příměs (len, tencel, bambus, vlna,…). Miluji nošení dětí, miluji ručně tkané šátky, takže jsem si oblíbila také ručně tkané zavinovací šátky. Na trhu najdete různé, např. dovážené z Mexika. Doporučuji opravdu se pídit po původu šátků, pokud není přímo (ručně) tkaný od konkrétní značky. Ne zřídka se prodává obšitá metráž, která NEMÁ takové vlastnosti, které by šátek měl mít (co se týká pružnosti, poddajnosti, vlastností při vázání – nejen pokud chcete vázat i miminko) a cena takového „šátku“ je zbytečně přemrštěná. Pokud chcete, můžete používat dlouhé šály či šátky, co máte doma, dají se takto nosit i tzv. „kraťásky“ (krátké šátky na nošení dětí ve velikosti 2, 3 či případně 4), ale pokud si vyloženě chcete pořídit zavinovací šátek, vybírejte pečlivě :) Šátek by neměl být příliš tlustý, protože se pak hůře váže, máte kolem sebe příliš látky, což nemusí být jednak pohodlné, jednak estetické :)

Osobně jsem si nejvíce oblíbila ručně tkané šátky slovenské tkadleny Márie Nagyové, která tká pod značkou Namak. Na míru tvoří šátky na nošení dětí, její práci důvěrně znám a proto jsem ji i požádala, jestli by pro mě nějaké zavinovací šátky vytvořila. Jsem moc ráda, že souhlasila. Její práce je pro mě zárukou kvality, tradice, její šátky mají duši a srdce, jsou to pro mě umělecká díla. Je to dar ženy ženě skrze její vlastní tvořivost, cit, empatii

Krásný čas se spokojeným lůnem,

Markéta