Rituál uzavírání kostí

Z tradice latinskoamerických porodních asistentek vychází nesmírně krásná a jemná technika, dodávající ženám po porodu sílu i relaxaci. Jedná se o velmi jemnou, ale při tom intenzivní relaxaci, která pomáhá ženě po porodu „uzavřít“ své tělo na mnoha rovinách – fyzicky, psychicky, duchovně i energeticky, a načerpat energii i sílu. Ač je porod nádhernou událostí v životě ženy, může být současně velmi intenzivní, náročný a vyčerpávající. Je vyvrcholením doby, kdy maminka nosila své dítě pod srdcem a vyživovala ho svým tělem i duší.

Rituál je pojmenován podle tradičního ručně tkaného šátku latinskoamerické oblasti, který se jmenuje právě rebozo, a který slouží k mnoha účelům od podpory těhotného bříška, přes polohování u porodu až k nošení dítěte.

"Zavírání kostí" se provádí jako oslava a uctívání mateřství, završení procesu zrození nového života i matky, a vytváří pro maminku a její novorozené miminko velmi příznivé, jemné a bezpečné prostředí.

V jihoamerické tradici se věří, a jistě nejen v ní, že žena při porodu otvírá nejen své tělo a kosti, ale také svou duchovní bránu pro zrození nového života. Tvrdí se zde, že se žena pohybuje na hranici mezi světy. Tento rituál se tedy prováděl za účelem toho, aby se žena po porodu opět uzavřela jak tělesně, tak i duchovně, aby se mohl její duch navrátit zpět do jejího těla. 

Zpravidla se rituál provádí na konci šestinedělí, ale má význam i mnoho let po prožitém porodu. A jaké může mít účinky, s čím může pomoci?

  • při jakémkoli vyčerpání kdykoli po porodu,
  • s fyzickým uzavřením těla ženy po porodu, kdy jsou její pánevní kosti staženy do původní polohy,
  • se zavinováním dělohy,
  • s energetickým uzavřením ženy po porodu,
  • se znovunabytím psychické i fyzické stability,
  • k hluboké relaxaci, uvolnění, vstřebání zážitků a energií těhotenství a porodu
  • jako obřadní ukončení těhotenství a porodu,
  • po náročném nebo traumatickém porodu,
  • po porodu císařským řezem,
  • po potratu
  • posiluje vědomí ženství a sebe sama, osobní celistvost.

Jak rituál probíhá?

Konkrétní podmínky – hudební pozadí, přítomnost vůní, délku trvání apod. si domlouváme individuálně podle toho, co je Vám milé a příjemné… na začátku si chvilku povídáme, za pomoci rebozo šátku uvolníme Vaše tělo a blíže se seznámíme. Rituál se provádí vleže, kde je žena (zůstává oblečena ve svém oděvu) obřadně pevně obvázána na různých místech svého těla tradičními ručně tkanými šátky. Takto se žena může ponořit sama do sebe a spočinout v sobě na tak dlouho, dokud je jí to příjemné (přibližně půl hodiny i déle, nebo kratší dobu, záleží na Vás). Sama pak dáváte signál k ukončení relaxace, šátky pomalu uvolním a Vy můžete ještě dále odpočívat a vstřebávat své dojmy a prožitky.

Rituál je vhodný nejen pro ženy a po porodu, je možno jej využít kdykoli ve svém životě potřebujete něco uzavřít.