Předporodní příprava trochu jinak

Před nějakým časem mě oslovila jedna má dobrá přítelkyně, že čeká druhé děťátko. Bylo to pro ni nádherné a radostné, těhotenství bylo očekávané a chtěné. Tato úžasná žena, která vnímá své pocity, hledá pro sebe a své miminko to nejlepší, a nebojí se podívat tváří tvář ani svým strachům a obavám, se během druhého těhotenství ocitla v procesu opravdu hodně náročné a intenzivní transformace - emoční, mentální, fyzické.
 
Přesně tohle se může během těhotenství a mateřství stát - jsme vrženy do svých stínů, nepřijatých a potlačených aspektů sebe sama, do pěkné hloubky, o které jsme ani netušily, že existuje. Ne každý má chuť se hrabat v sobě... na druhou stranu, tento proces, pokud se ho odvážíme podstoupit a ponořit se do sebe, je neskutečně osvobozující, uvolňující, dodává sílu, nádherný vnitřní prožitek, a může také doslova zamést a uklidit cestu ke spokojenému porodu a k miminku. Často je to miminko samo, které mamince skrze různé pocity, které ona zažívá a vnímá, dává najevo, že je potřeba se podívat na nějaké důležité téma... Projevy takové konfrontace z hloubky duše se mohou ukázat v podobě těhotenské deprese, různých nepříjemných psychických stavů, strachů, úzkostí, ale také mnoha fyzických potíží, bolestí, napětí a tlaků v těle. Takovou konfrontaci zažila i tato žena.
 
V průběhu těhotenství jsme si mnohokrát povídaly, otevřeně se mnou sdílela své pocity - takové, které by lidé v jejím okolí těžko ustáli, začali by je bagatelizovat, potlačovat, apod., ale ona právě tyhle pocity potřebovala vyjádřit... a tady najednou mohla... Sama k tomu řekla:
 
"Já jsem taky měla co dělat s tou hloubkou a teda tou dobou, jakou to probíhalo, ale moc mi pomáhalo to sdílení, že jsme si psaly, konzultovaly, to je určitě důležitá část téhle služby, že tam pro tu ženu jsi, může se Tě zeptat, nebo jen napsat stojí to za houby a Ty ji podpoříš. Pamatuju si, jak jsme si volaly a říkala jsem Ti, že potřebuju mluvit s někým, kdo se nezblázní, když mu řeknu, co se mi děje. A to je velká pravda, protože většinou lidi kolem mají svoji bagáž a nedovedou se od toho oprostit, vidí jen skrze tuhle optiku. Takže je potom TAK osvobozující a léčivé být s někým za sebe, 100% upřímná, i v těch strachách a nemuset pečovat o toho, komu to, co se mi zrovna děje, říkám."
 
Mít možnost s někým otevřeně, v atmosféře důvěry, přijetí a empatie sdílet to, co prožíváme, je někdy základním stavebním kamenem uvolnění, léčení, uzdravení. Moc ráda jsem této vnímavé ženě bezpečný a posvátný prostor vytvořila a poskytla... kdykoli to potřebovala. Kromě rozhovorů o tom, co prožívá a cítí, jsem pro ni několikrát dělala naladění a vhledy do její situace - toho, co prožívá, jak se daří miminku, co je za tím vším. Sama žena se sebou pracovala, dělala si rituály, rozvazovala těžké zažité vzorce, ale úleva nepřicházela. Několikrát v průběhu těhotenství jsme se také dohodly na čištění podvědomých bloků, které způsobovaly těžkosti v průběhu těhotenství, i obavy, které vyvstávaly s blížícím se porodem... Při čištění se ukázalo mnoho souvislostí - nejen vztah s maminkou a ženskou linii, kterou bylo potřeba uzdravit, ale zejména vztah k sobě, ke svému ženství, přijetí sebe. Několik dní po aktuálně posledním čištění mi od ní přišla krásná zpráva:
 
"Ahoj Market, chci ti dát update. Nevím, jak dlouho mi to vydrží, ale cítím se krásně! Jsem v tom svém pomalém tempu ponořená, víc naladěná, spojená. Vnímám, je to kouzlo. Dneska ráno jsem se ladila na porod z různých pohledů, miminko v bříšku, starší sourozenec, tělo, děloha, placenta... a všichni mi posílali vzkaz, ať si to užiju. A pak najednou přišel vhled, že POROD JE OSLAVA! Je to úplně nádherný prožitek, a moc se těším. S klidem a odezvdaností procesu, s důvěrou. Takže moc moc děkuju <3 Fakt nejhustější předporodní příprava, úklid cesty k hladkému porodu."
 

Pomocí práce se strachy, úzkostmi, dalšími tématy, které se vynoří z naší duše, z našeho podvědomí, či při hledání příčin fyzických obtíží a zaseknutých situací se postupně osvobozujeme, dostáváme se víc a víc k sobě, k radostnému a uvolněnému prožívání sebe sama i života. Ten se pak opravdu stává oslavou, bytím tady a teď, v přijetí, lásce, důvěře. Jsem ráda, že mohu pro tuto práci vytvářet prostor, posvátný prostor, v němž můžeme v bezpečí, s respektem, otevřeností a důvěrou poznávat sami sebe... tak, aby duše mohla zářit, tak, abychom se hluboce propojili sami se sebou, s životem samým.

Tahle trochu jiná "předporodní příprava" mi dává hluboký smysl. Sama jsem se během druhého těhotenství musela postavit svým stínům, ale právě díky tomu, že jsem se nebála na ně podívat a rozpletla strachy, nepříjemné pocity a uzly minulosti, jsme pak s děťátkem mohli zažít nádherný, harmonický, uvolněný, intimní, ničím nerušený porod...

Tuto "předporodní přípravu" také ráda využívám při práci s klientkami, kterým se nedaří otěhotnět... Plná pozornost vůči klientce, naslouchání, přijetí a respekt spolu s mentálním, emočním a energetickým "úklidem" pomáhají vyčistit cestu k zrození nového života i nás jako vědomých, svobodných, šťastných žen...

Pojďme se otevřít čisté přítomnosti, respektující ženské podpoře, sounáležitosti a osvobození... uvolněme pouta strachu a tíhy a vykročme na cestu za spokojeným těhotenstvím, porodem a mateřstvím...

Krásný čas,

Markéta