Když ženství bolí

Narodily jste se v tomto životě jako ženy? Jak se jako ženy cítíte? Jak vnímáte sebe samy, své tělo, své měsíční krvácení nebo dokonce své ženské orgány? Cítíte se ve svém ženství, v těle dobře? Doma? Nebo Vás trápí, bolí, připadá Vám nečisté a stydíte se za ně? Jak se na tohle všechno dívají lidé kolem Vás? Rodina, přátelé, známí, kolegové a kolegyně…? Jak probíhá Vaše menstruace, máte snad nějaké zdravotní potíže v oblasti podbřišku? Možná ano… možná ne teď, ale kdysi… možná se tohle téma občas vynoří, a pak zase zmizí, aby se jindy objevilo.

Cítíte se… milovaná, přijímaná, chtěná, žádoucí, respektovaná, vnímaná, viděná a slyšená? Milujete, přijímáte, chcete, respektujete, vnímáte, vidíte a slyšíte sebe samu? Nebo si spíš připadáte odmítnutá, opuštěná, na vše sama, méněcenná,…? Žijete svůj život, nebo život někoho jiného? A jak se tento Váš postoj projevuje ve Vašem podbřišku?

Podívejme se trochu na to, jak se může naše lůno cítit a projevovat, když si s sebou nese zátěž:

  • Z negativních zážitků současného i minulých životů (vč. různých forem ubližování, zneužití, apod.)
  • Ze zážitku nechtěného dítěte/dcery (Vás samých ze strany rodičů)
  • Nepřijetí vlastního ženství
  • Ulpění na tématu dětí a zablokované tvořivosti
  • Obětování se druhým a nežití svého života
  • Nevhodného a nepříjemného sexuálního života
  • Ztráty miminek, která jsme energeticky nepustili…
  • Spontánních i „vědomých“ potratů, které jsme vlastně tak úplně nechtěly…
  • Smutku z nenaplněných vztahů, plánů, snů

Bolestivá, dlouhá a silná menstruace, cysty na vaječnících, myom v děloze, a další potíže, které mohou sužovat „jemné pohlaví“. Co nás skutečně sužuje? To, že se Vám něco takového děje, neznamená, že jste „málo“ ženou. Jen je to ženství nebo nějaké téma s ním spojené možná trochu (nebo víc) bolavé.

Vezměme si příklad cysty na vaječníku – co všechno může být v takovém útvaru uloženo?

  • Emoce… veškerý smutek, lítost, ale také stud, hněv, nenávist, zloba, křivda – vůči sobě samé i druhým
  • Tvrdost vůči sobě, potlačení sebe sama
  • Smutek a bolest z nenaplněného vztahu, podvědomá zloba na partnera za to, jak se k nám chová (a zloba na sebe, že dovolujeme, aby se k nám tak choval)
  • Smutek a bolest z nenaplněného mateřství – toužíme po miminku, ale nedaří se? Nejde to? Šlo by to, ale nejsou vhodné podmínky?
  • Smutek a bolest ze ztráty miminka, ať už u nás v lůně bylo jakkoli dlouho
  • Různá témata ubližování a zneužívání v tomto životě i těch minulých, vč. tématu sexuálního a emocionálního zneužití
  • Nevhodné uchopení tématu mateřství

Co silná menstruace? Náročné období plné stresu, ale třeba také vnímání ženského údělu jako břemene, mnoho práce a všeho, nenaplněná touha po miminku (vysoká děložní výstelka může být jako peřinka, kterou pro své miminko chystáme). Možná vnitřní pláč nás samé? Může to být ale i proto, že menstruaci vnímáme jako očistnou – a jdeme do toho se vší vervou, aneb když už, tak pořádně. Když se pak ale první dny menstruace nemůžete doslova vzdálit od toalety, protože si připadáte jak průtokový ohřívač krve, který nelze zastavit… to si to pak možná s tou očistou rozmyslíte.

Ať už je v našem lůně uloženo cokoli, laskavou péčí, jemností, různými metodami léčení, mu můžeme navrátit sílu a zdraví. Možností je spoustu a je jen na nás, jakou si vybereme, každé nám může být příjemné a prospěšné něco jiného. Co třeba můžeme využít? Každý zdravotní i psychický stav je třeba posuzovat individuálně, ideálně v konzultaci s někým, kdo dané problematice rozumí, proto vše následující berte jako možnosti, nikoli jako předpisy.

  • Homeopatika, tradiční čínská medicína – zde vždy doporučuji konzultaci s odborníkem.
  • Bylinky v podobě čajů speciálně pro ženy, ale i ve formě vaginální napářky
  • Byliny a další dary přírody najdeme také v různých tinkturách či kapkách, které naše ženství léčí zevnitř. Já osobně mám moc ráda produkty firmy Energy – pro ženské zdraví je ideální Gynex (bylinný koncentrát) v kombinaci s Cytovitalem (krém k potírání reflexních zón i míst nad danými orgány, které potřebujeme uzdravit, posílit). Pro zdravou dělohu jsou nezbytná také zdravá a silná játra – zde je velkým pomocníkem další bylinný koncentrát, Regalen. I zde platí, že každý jsme jiný, stejně jako naše potíže, a co funguje jednomu, nemusí druhému. Hledejme cestu pro sebe.
  • Obklady pro vyživení a léčení našeho lůna (vřele doporučuji ricinový)
  • Tělové  svíčky
  • Meditace a vizualizace, mentální práce s našim lůnem – inspiraci naleznete například u Mirandy Gray v její knize Rudý měsíc. Tímto tématem se dnes zabývá mnoho žen, řiďte se srdcem a intuicí, k jakému zdroji Vás to potáhne :) Miranda Gray již před dlouhou dobou začala poskytovat tzv. womb blessing – požehnání lůnu, které provádí celosvětově. Více o něm najdete tady: https://www.wombblessing.com/
  • Práce s minerály a drahými kameny – vhodně vybraný kámen položený v meditaci či při relaxaci na naše bříško může taktéž uvolnit blokády a harmonizovat.
  • Energetické a duchovní léčení – existuje mnoho technik a metod, vybírejte opět tu, která Vám je blízká, v níž máte důvěru. Jak jsem již zmínila, naše lůno může nést energetickou stopu událostí jak ze současného, tak minulých životů. Jelikož je děloha našim středem, silovým místem, pro ženu velice důležitým, je také prostorem, do něhož se ukládají všechny destruktivní zážitky… Naše centrum je třeba pravidelně očišťovat, no, i proto máme menstruaci. Jen, prosím, jemně, láskyplně, něžně, nemusíme se tou detoxikací úplně zničit.
  • Energetické esence – namíchané na míru nebo zaměřené přímo na ženskou energii mohou jemně, ale účinně pracovat s tématy hluboce uloženými v nás.
  • Ženskému zdraví prospívá také pohyb – tanec, plynulý pohyb, uvolňující, relaxující
  • Psychosomatika… aneb snaha přijít na to, co se nám naše tělo snaží říct… přijetí, změna… jedny z nejsilnějších léků na světě, které znám.
  • A možností je jistě víc a víc, ale v tuhle chvíli jsem popsala jen některé z nich :)

Mám různé osobní zkušenosti s potížemi v oblasti podbřišku, které se mi v průběhu let objevovaly či mizely, nebo mi zkrátka přišly do cesty, aby mě něco naučily (cysty, polypy, silná, slabá či žádná menstruace, různé věci týkající se těhotenství). Osobně ráda kombinuji rozličné postupy, podle svého naladění a chuti, které se mění i v závislosti na tom, v jaké fázi svého cyklu se nacházím – vnímání cykličnosti může být dalším krokem v ozdravění našeho ženského středu. A tak někdy používám tinktury a čaje, jindy si míchám svoje oleje s éterickými oleji, a pak si jimi bříško masíruji, souběžně třeba provádím mentální cvičení nebo energetickou, duchovní očistu například pomocí theta healing. Ráda používám také energetické esence Zrození. Pomáhá mi také pobyt v přírodě, tvořivost, pocit naplnění a smyslu v životě, stejně jako pocit, že jsem vnímaná a milovaná svým mužem. Když jsem naplněná a šťastná já, je i mé lůno, a obráceně.

Přeji všem ženským lůnům, ať jsou šťastná a naplněná. Pokud Vás v oblasti Vašeho ženství něco trápí a nevíte, co s tím, a pokud máte chuť, napište mi. Třeba společně najdeme cestu – pomoc ženám cítit se šťastné a naplněné vnímám jako jednu z forem mého poslání tady na Zemi.

Krásný čas, 
Markéta