Působení květových esencí

Upraveno od báječné autorky esencí Zrození, Ing. Evy Kopasové, www.zrozeni.com

Květové esence jsou jako kapky ranní rosy na kytičkách za svítání, do kterých jsou otisknuty energie paprsků slunce i přírody. Stejně tak je v nich obsažena i vitální esence celé kytičky. Dokáží vylaďovat struny našeho těla tak, aby se uvolnilo od falešných tónů. Jejich působením se postupně všechny buňky těla ladí do čisté tóniny, a tím se současně vylaďuje a obnovuje i naše původní vitalitaPůsobení voňavých květových esencí se podobá zážitku, který v nás vzniká, když slyšíme působivou hudební skladbu či podmanivý charizmatický hlas. Zvukové vibrace vyvolávají pocity, které následně ovlivňují naše fyziologické procesy, jako jsou např. dýchání, tep a další důležité tělesné funkce.

Cesty květových esencí:

Květové esence můžeme užívat vnitřně, v takovém případě dokáží v lidském těle rozvibrovat některé jeho buňky na její harmonickou, tedy vyladěnou frekvenci. Po vstupu květových esencí do organizmu se na principu rezonance začnou postupným šířením synchronizovat další a další buňky a tkáně těla. To způsobí, že i ony začnou vibrovat na stejné vibrační hladině. Tato synchronizace se dá přirovnat k ladičce; když se rozezní, i struny se rozechvějí a ladí na stejnou frekvenci, na jaké vibruje ladička. „Kytičky“ obsažené v květových esencích (např. jahoda lesní, třešeň divoká, jabloň lesní, netřesk skalní, jmelí bílé aj…) působí jako krásná hudba. Působí a zní tak, že zaplaví celé tělo krásným chvěním, které se dotkne naši fyzické podstaty, a podpoří nejenom náš emoční svět, ale povzbudí i samo-regenerační schopnosti těla. Jsou schopny povznést celou naši bytost a pohladit i naši Duši.

Existuje i vnější cesta přes celou řadu aktivních energetických míst a drah (pulzní body, akupunkturní body a místa, apod.), která slouží jako vstupní brány do energetických drah. V našem těle se nacházejí hlavní i vedlejší energetické dráhy (meridiány), které mají své aktivní body na povrchu pokožky, přes které mohou květové esence působit. Ale také přes velkou spoustu receptorů v pokožce. Přes ně všechny je podporována přímá cesta vitalizace endokrinního a nervového systému či příslušejících orgánů v těle. Tuto cestu bychom mohli výstižně nazvat jako cesta „kytičkové akupunktury“  a její působení na naše tělo je měřitelné např. přístrojem EAV, tzv. elektroakupunktury dle Dr. Reinholda Volla.

Další velmi účinnou cestou je cesta vdechování. Při vdechnutí květové esence se v nosní sliznici aktivují jemné nervové olfaktorické receptory, které vyúsťují přímo do emočního mozku (tzv. amygdaly – centra emočního prožívání i emoční paměti). Tak se během pár vteřin dostává impulz (vzruch) přímo do emočního mozku a vyvolá příslušné emoční naladění a prožívání. A když se květová esence ještě obohatí o hezky vonící květovou vodu (vytvořenou parovodní destilací), toto emoční naladění bude ještě sytější, intenzivnější a hlubší. Vzniká tak nádherné kouzlo synergického působení všech obsažených součástí v esencích ZROZENÍ.

Když si nastříkáme voňavou květovou esenci do dlaní, budou to kytičkové dlaně, které budou hladit. Bude to jemné, voňavé a sytící pohlazení těla i Duše. Také Konejšivé doteky (viz. knihu Motýlí masáže pro novorozeňátka, Maitrea 2016) dostanou výjimečné kouzlo a harmonizační působení nejenom pro novorozeňátka, ale i pro děti v celém období jejich vývoje. Stejně tak i hlazení a opečovávání voňavými dlaněmi v dospělosti pohladí na těle i na Duši. A to až do toho nejvyššího věku dospělosti, kdy se stáváme „dospělými dětmi“. Hlazení s kytičkami, vůní a srdcem na dlani dává mnohem sytější podtón našim pečujícím dotekům.

Voňavá květová esence, která se rozstříká do ovzduší, účinkuje jak cestou přímého vdechování, kdy se vibrační impulz dané kytičky obsažené ve vodě dostává přímo do emočního mozku. Současně se ale prostorem postupně šíří její vibrace (rezonance) i vzduchem; podobně jako se prostorem šíří vibrace hudby a celý jej rozezní. Tím se prostor bude nejenom „pročišťovat“, protože se bude rozvibrovávat na specifické vysoké kmitočty esence dané kytičky, ale zároveň se i osvěží jemnou vůní Růže. A my se tak ponoříme do jejího voňavého a současně vysoce harmonizujícího kytičkového obláčku.

Koupel ve vodě, do které se přidá voňavá květová esence, účinkuje velmi podobně: jednak přes cestu vdechování a tedy přímého impulzu do emočního mozku, protože jsme ponořeni do „kytičkového obláčku“, jednak ale také přes spoustu receptorů v pokožce celého těla. Proto je koupel tak harmonizační a povzbuzující. Malováním symbolu „nekonečna časů“  do vody jí navíc rovnoměrně rozmícháváme a aktivujeme v celém jejím objemu (viz. knihu Motýlí masáže pro novorozeňátka, Maitrea 2016, kapitola 3. Tanec symbolu „nekonečna času“ ve vodě).

Pro děti a miminka jsou voňavé květové esence jako „kouzelné kytičkové kapičky“, které dokáží rozeznít jejich vnitřní struny radosti, ale především vitalitu jejich energetického systému.

Jak používat voňavé květové esence pro děťátko?

Jedna z možností je vnitřně, tedy když květové esence užívá sama maminka a prostřednictvím jejího mateřského mléka se dostanou až k samotnému děťátku. Další možností je vnější cesta lokálně, kdy se květová esence naředí v čerstvé teplé vodě (podle možnosti čisté pramenité), rovnoměrně rozmíchá a pomoci bavlněného obkladu se přikládá na potřebná místa na pokožce (opruzeniny, potničky, atopický ekzém, poštípání, místa vpichu při očkování…). Také můžeme „devět kouzelných kapiček“ kápnout do vaničky před koupáním děťátka. Poté nezapomeneme do vody namalovat symbol „nekonečna časů“. Postupně se mohou větším dětem květové esence přidávat i přímo do jídla či nápoje (např. do teplého čaje nebo polévky) a to vždy, když je potřeba jejich blahodárných účinků a podpory.

Také zvířáta milují „kouzelné kytičkové kapičky“:  Je hezky vidět, že i zvířátkům pomáhají a doslova je „oživují“. Používání a dávkování květových esencí je podobné jako u lidí. Květové esence jim nakapeme do vody k pití nebo přímo do potravy, případně jimi potřeme tlamičku zvířátka. A stejně jako v případě miminek, i u domácích mazlíčků můžeme potřebnou voňavou květovou esenci rozstříkat do ovzduší kolem nich.

Blahodárný dotek jemné vůně a květových esencí:

Léčivý dotek aromaolejů a květových esencí prezentuje ve své práci i anglická lékařka Valerie Ann Worwood, autorka knihy „Voňavá lékárna“ (OWP, 2009). Po celém světě přednáší a učí o energii (rezonanci) éterických olejů: „Přírodní svět je plný energie obsahující naše životy. Kvantoví fyzici nám připomínají, že všechno má nejen hmotnostní, ale i svou energetickou, tedy vibrační formu.“

Pochopit a využívat energii květových esencí a éterických olejů znamená vnést do terapeutické a ošetřovatelské praxe rozměr léčení pomocí vůně, čisté přírody a moudrosti bylin.