Poporodní dula - péče o znovuzrozenou ženu

O jednom únorovém víkendu v roce 2017 jsem strávila nádherný čas v ženském kruhu na kurzu poporodní duly, který organizovala a vedla Ludmila Utíkalová Martinková. Lída vytvořila základ pro láskyplnou a vědomou péči o ženu po porodu a kurzem nás krásně provázela. Povídaly jsme si o tom, jak jemně, láskyplně a dobře pečovat o ženu v šestinedělí - v období, v němž se žena ocitá po porodu děťátka a jenž umí být velmi krásné, ale také náročné. Hovořily jsme o rituálech, upřimnosti, nošení dětí v šátku, masážích, bylinách a aromaterapii,... bylo toho mnoho a dozvěděly jsme se o různých možnostech péče o znovuzrozenou ženu-matku.

A kdo je poporodní dula?

Poporodní dula je žena, která pečuje o znovuzrozenou ženu-matku a právě vzniklou rodinu v období veliké transformace, po narození děťátka. Pomáhá jí naplňovat její potřeby, jde zde pro to, aby vyslechla její radosti i smutky, pomohla zahřát na těle i na duchu, aby ji objala, pohladila, namasírovala,... vytváří rámec pro to, aby novopečená maminka mohla v klidu být se svým miminkem, odpočívat a nestarat se o jiné věci. Co konkrétně to znamená? Může k Vám přijet, aby Vás vyslechla, ale také Vám uvařila polévku, namasírovala nohy, nebo pomohla s něčím, co právě teď potřebujete. Většinou se tato žena zabývá také poradenstvím ohledně kojení miminka či nošení v šátku a dalšími službami.

Jednou z úžasných věcí, kterou nám Lída předala, byl rituál poporodního zavírání kostí. Jedná se o velmi hluboký a léčivý akt, mně samotné přišel až magický a velice silný... Rituál je vhodné provést na konci šestinedělí, ale osobně mám pocit, že jej můžeme udělat kdykoli na své životní cestě, abychom (nejen) své tělo opečovaly a uzavřely po porodu našich dětí. Pokud jste z Valašskomeziříčska, kde nyní působím, a chcete tento rituál okusit, nebo máte zájem o služby poporodní duly, napište a domluvíme podrobnosti našeho setkání. Moc se těším!