Dula Markéta aneb jak jsem se k dulení dostala a jak ho chápu :)

Tak nějak dlouho před tím, než jsem sama otěhotněla a narodil se mi první syn, jsem věděla, že má práce se bude týkat žen a těhotenství. První rovina se objevila v podobě zájmu o různé souvislosti ženství, mateřství, miminek, otěhotnění, těhotenství, porodů,... a já četla, čerpala, zajímala se, nasávala... A pak přišlo vlastní těhotenství a porod. Otevřely se mi takové dimenze sebe sama, hlubiny i výšky, zažívala (a stále zažívám) takové věci, a pocítila jsem potřebu mít vedle sebe chápající a podporující bytost. Uvědomila jsem si, že bych chtěla být v tomto procesu poblíž jiným ženám a pomáhat jim tím vším projít. Věřím a cítím, že to, co se nám jako ženám a matkám děje, je univerzální proces, který však má i svou výraznou individuální dimenzi. Je to taková síla, taková intenzita (která je místy nádherná a kouzelná a místy strašidelná a náročná), že pomoc a podpora, ruka, která pohladí, podrží a vyjádří pochopení, se prostě hodí. Sama jsem na vlastní kůži při druhém porodu zažila, jak posilující a léčivá může být přítomnost zasvěcených a vědoucích žen u mého porodu - tato zkušenost pro mě byla tak silná a nádherná, že věřím, že by ji měly zažít všechny ženy (pokud si to samozřejmě přejí).

Mně samotné porod a mateřství nastartovaly hluboký proces transformace, otevřely mi cestu k sobě samé, k hlubině mého já. Chvílemi šlo o tak intenzivní změny, že jsem potřebovala ženské léčivé a podpůrné sdílení a pomoc a umím si představit, že mnohé ženy zažívají něco podobného. Těmto ženám nabízím svou podporu, těmto ženám jsem k dispozici.

Aristoteles řekl, že začátek je polovina celku - mám za to, že když je žena od počátku doprovázena a má po boku citlivou a vnímavou oporu, může se mnohému předejít a mnohé usnadnit. Neodrodím za Vás a neprojdu Vašimi stíny, ale budu stát vedle Vás, budu s Vámi a společně můžeme hledat Vaši cestu ke spokojenému porodu, ženství a mateřství. 

Nabízím Vám psychickou a emocionální podporu během těhotenství, přípravu k porodu, pomoc s vytvořením Vašeho porodního přání, s ujasněním si, co od porodu čekáte, doprovod při zrození Vás jako matky a Vašeho miminka, opečování během šestinedělí, na které se často zapomíná... apod. Respektuji Vaše přání a potřeby. Mým zaměrem je pomoci Vám nalézt cestu ke spokojenému porodu a mateřství. V rámci dulích služeb Vám mohu pomoci s výběrem šátku na nošení Vašeho miminka a také s prvními úvazy. Nabízím taktéž služby poporodní duly a tzv. rituál uzavírání kostí po porodu.

Pokud Vás péče duly zajímá nebo máte nějaké otázky, neváhejte mě kontaktovat.