Panenkoterapie aneb Moje cesta k panenkám vnitřní síly

Jako malá jsem kromě všelijakého tvoření a běhání venku měla ráda panenky, což asi není moc překvapivé :) Vždycky pro mě byly důvěrnicemi, kamarádkami a takovými... podpůrnými osobami :) Později jako emocemi zmítaná pubertální gymnazistka jsem dostala od své tehdejší německé penfriend Panji jednu malou panenečku z Mexika, kde existuje víra v to, že když si tuto maličkou přítelkyni dáte v noci pod polštář, pomůže Vám odnést všechny starosti. O dalších pár let později jsem si pro sebe a své bolavé vnitřní dítě koupila malou panenku na Fleru a nosila ji s sebou všude, kam jsem potřebovala. Hodně mi to pomáhalo. O panence jako o symbolu intuice a vnitřního vedení se píše i v úžasném příběhu Vasilisa v mojí oblíbené knize Ženy, které běhaly s vlky... Tyhle souvislosti mi docházely postupně a dá se říct, že až zpětně si uvědomuji, že panenka jako léčebný nástroj mě provází odmalička.

Když jsem začala tvořit panenky z ovčí vlny, netušila jsem, co všechno přinesou, dokážou, jak velká bude jejich moc. Velmi záhy jsem je ale pojmenovala panenkami vnitřní síly, jelikož to bylo to, co jsem cítila, že přináší - spojují nás s naší esencí, vnitřní pravdou, pravým já, s naší vnitřní silou. Kromě osobních panenek a panáčků jsem postupně začala vytvářet panenky na různá témata, podle přání toho, komu byla panenka určena. Z ohlasů pak vyplynulo, že panenky a panáčci silně a pozitivně ovlivňují životy svých "majitelů", že působí změny, léčí, pomáhají tam, kde to potřebujeme, dodávají odvahu, otvírají srdce i léčí hluboce uložená traumata... a někdy přináší opravdu velikou transformaci.

Sama používám tuto "panenkoterapii" pro sebe velmi často - kromě své osobní panenky, která se čas od času mění (rozumějte, tak jak se měníme my různými událostmi a zkušenostmi, mění se i náš odraz v podobě panenky, takže panenka dostává nový háv), si podle potřeby vytvářím panenky podle aktuální potřeby léčení nějakého tématu. Vznikla tak třeba panenka léčení strachu, vnitřního dítěte či vnitřní ženy, panenky nenarozeným dětem, hojnosti či spojení s vnitřní divoškou. Jelikož velmi citlivě vnímám změny a děje ve svém životě, s upřímností můžu říct, že panenky fungují velmi silně a věci se s nimi dějí někdy hodně intenzivně, jindy jemně. Ale znáte to, tichá voda břehy mele :) Vždy následuji svou intuici, a když přijde vnitřní pocit, že panenka splnila svůj účel, poděkuji jí, rozloučím se a většinou ji "zrecykluji". Jsem za tento terapeutický nástroj velice vděčná, nejen že posiluje mou intuici, lásku k sobě, ale také sebe-uvědomění, vnímavost a citlivost k sobě, svým vnitřní procesům i dějům kolem mě. S panenkou jako velkou pomocnicí a představitelkou intuice se potkáváme i v příbězích, jak jsem už napsala :)

Možná pro vás je záhadou, proč panenky nemají obličej - nemám potřebu to příliš vysvětlovat, ale když se na to někdo ptá, říkám, že je to proto, že tak lépe vystihují mnohorozměrnost lidského prožívání a neomezenou škálu lidských emocí, citů a zážitků. Na počátku panenky neměly ani ruce. Proč to tak bylo, se dočtete v článku www.nemetona-posvatny-haj.com/news/ruce-prodlouzeni-srdce/ Stejně tak se ze dozvíte, že po nějaké době jsem se rozhodla některým panenkám (které si o to řeknou) ruce udělat.

Další informace o panenkách a jejich tvorbě najdete tu: www.nemetona-posvatny-haj.com/news/panenky-vnitrni-sily-zakladni-informace-a-objednani/